Збирка наоружања од 1945. годинеЗбирка фабричког наоружања од 1945. године постоји већ дуже време у Војном музеју и испочетка је прикупљала наоружање што домаћег, што страног порекла које је користила тадашња Југословенска народна армија (ЈНА). Један од циљева био је да се прикаже савремена кретања у наоружању војске. Међутим ратна дешавања током деведесетих година претходног века отворили су ново поглавље у не само војној историји нашег народа већ и у овој збирци. Сукоби у Хрватској почетком деведесетих у време распада СФРЈ, а потом и борба против албанских терориста на Косову и Метохији током 1998. и 1999. године, као и агресија НАТО пакта на Савезну Републику Југославију 1999. су створили нови простор у приказу националне војне историје а самим тим и простор за прикупљање нових музејских предмета за фонд збирке. Збирка се и данас обогаћује, предметима који, као и у ранијим епохама, представљају формацијско наоружање које се данас користи у Војсци Србије.
 
Најстарији предмети из ове збирке су они који потичу из времена развоја нове комунистичке Југославије и Југословенске народне армије а који показују слику развоја домаће индустрије оружја. Међу овим наоружањем произведеним после рата има такође и примерака оружја из ратног периода који су се и даље задржавали у употреби у војсци. Поред пешадијског наоружања, збирка поседује разноврсну осталу војну опрему која је била у употреби у војним јединицама, од експлозивних средстава, преко морнаричке опреме и оруђа, средстава везе, артиљеријске муниције итд. Посебан део збирке је посвећен и првом учешћу Југословенске народне армије у једној међународној мировној мисији, мисији УНЕФ, Уједињенијих Нација на Синају у Египту.
 
Као што је поменуто, фонд збирке је увелико обогаћен услед ратних дешавања током деведесетих. Велики број предмета из овог периода је прикупљан директно са ратишта током 1991 и 1992. године. Услед тада важећег ембарга на увоз оружја, дотур оружја оружаним формацијама Републике Хрватске је ишао илегалним путевима и са свих могућих страна. Тако да је створена ситуација да се на ратишту појавило оружје из свих делова света које до тада није било заступљено у нашим крајевима. У оквиру збирке налазе се и примерци наоружања које су заплењени током покушаја транспорта тако да никада нису ни доспели до ратишта.
 
Последња ратна дешавања на територији Србије су такође добила своје место у Војном музеју и допунила фонд Збирке. Један део Збирке је у вези са борбом против албанских сепаратиста и терориста на Косову и Метохији, и као у случају сукоба у Хрватској из истих разлога и овде је присутан широк арсенал оружја из различитих делова света. Други део је посвећен НАТО агресији и бомбардовању СРЈ где су приказани наоружање и опрема пилота оборених од стране ПВО ВЈ, а као најзанимљивији експонат кои привлачи највише пажње посетилаца музеја истиче се део крила авиона F-117A Stealth који је оборен 27. марта 1999. године код села Буђановци. У сталној поставци посебан акценат је бачен и на употребу оружја забрањених међународним конвенцијама о ратовању  попут касетних бомби и муниције са осиромашеним уранијумом, а које је током бомбардовања НАТО авијација константно употребљавала.
 
Последњи део збирке и онај који се константно обнавља и унапређује представља наоружање које је данас у употреби у Војсци Србије чиме Војни музеј обезбеђује континуитет у приказу формацијског наоружања које је војска користила још од оснивања модерне српске државе.

Збирку обрађује: Урош Миливојевић