Zbirka odlikovanjaZbirka sadrži preko 5800 predmeta domaćeg i stranog porekla. Najznačajnija su domaća odlikovanja koja su kao nagrada dodeljivana od sredine XIX do kraja XX veka. Pre obnavljanja srpske državnosti zaslužne ličnosti nagrađivane su samo stranim odlikovanjima. Obnovljena srpska država po ugledu na savremeni evropski način nagrađivanja uvodi svoja odlikovanja.
 
U zbirci su odlikovanja Kneževine i Kraljevine Srbije koja su uglavnom uneta u zajedničku Državu Srba, Hrvata i Slovenaca kasniju Kraljevinu Jugoslaviju. Fondom je obuhvaćeno ovo veoma dragoceno nacionalno nasleđe. Promena državnog uređenja u Jugoslaviji posle Drugog svetskog rata uslovila je uvođenje odlikovanja sa novom ideološkom simbolikom. Takva odlikovanja dodeljivana su do raspada socijalističke Jugoslavije. Ova odlikovanja su uvećala našu kolekciju. Državni savez koji je obuhvatao ostatak Jugoslavije imao je svoja odlikovanja. Deo njih je preuzet iz prethodnog sistema socijalističkih odlikovanja sa unetim novim državnim simbolima a sa novoustanovljenim odlikovanjima učinjen je pokušaj povratka istorijskim vrednostima i tradicionalnom duhu.  Odlikovanja su dodeljivana dok je trajala savezna država. Sada su ona deo muzejskog fonda. Događaji poslednje decenije dvadesetog veka uslovili su nastanak Republike Srpske koja je svoja odlikovanja oslonila na srpsko istorijsko nasleđe. Komplet ovih odlikovanja obogatio je muzejsku zbirku.
 
Srpska država je svoja odlikovanja u drugoj polovini devetnaestog veka razvila u sistem nagrađivanja i priznavanja određenih zasluga na svim poljima delatnosti. Na odlikovanjima su vidne dinastičke promene koje su se zbivale na srpskom prestolu tog vremena. Ordeni, medalje i spomenice čine ovaj sistem odlikovanja koja su dodeljivana za vojne i opšte zasluge. Ovako utvrđena odlikovanja razvijala su se do Drugog svetskog rata posle koga su usledile državne promene koje se vide i na odlikovanjima. Tada su ustanovljena odlikovanja sa državnim simbolima koji su izražavali vladajuću ideologiju. To je bio raskid sa nacionalnim nasleđem i tradicijom na ovim važnim simbolima državnog suvereniteta. Krajem dvadesetog veka ustanovljen je sistem odlikovanja koji je bio spoj odlikovanja sa ideološkom simbolikom i odlikovanja sa simbolima zasnovanim na nasleđu i tradiciji. Ovo je bilo kratkog daha.
 
Među odlikovanjima kojima je država nagrađivala svoje zaslužne pojedince nalaze se i odlikovanja veoma važnih istorijskih ličnosti. Pre svega to su preostala odlikovanja iz bogate zaostavštine kralja Aleksandra I Karađorđevića, kralja Aleksandra I Obrenovića. Zatim vojvoda Živojina Mišića, Stepe Stepanovića, Radomira Putnika i drugih visokih oficira i velikih junaka iz oslobodilačkih ratova srpskog naroda.
 
Zbirku obrađuje : Aleksandar Joksimović