Stalna postavkaNa prostoru od 2300 kvadratnih metara, u 52 prostorije različitih dimenzija, izloženo je više od 3000 muzejskih predmeta.
 
Stalna muzejska postavka pokriva razdoblje dugo 14 vekova borbi za slobodu, odnosno period od naseljavanja Slovena na Balkan i stvaranja prvih srpskih i južnoslovenskih srednjevekovnih država do poslednjih ratnih dešavanja tokom devedesetih godina prošlog veka.
 
Istorijski periodi predstavljeni su hronološki preko istorijskih predmeta i pomoćnog muzejskog materijala uz, u vreme kada je postavka kreirana, najsavremeniji način muzeološke prezentacije. Veoma uspela muzeološka, arhitektonska i umetnička rešenja ove postavke i danas skreću pažnju posetilaca. Prvi sprat postavke obrađuje period do završetka Prvog svetskog rata, dok je drugi sprat, saglasno vremenu u kojem je postavka nastala, većim delom posvećen Drugom svetskom ratu i socijalističkoj revoluciji.
 
U prvom delu postavke, od stvaranja srednjevekovnih država do završetka Prvog svetskog rata i nastanka prve zajedničke jugoslovenske države, istorijski periodi predstavljeni su kroz ključne i prelomne istorijske događaje kao što su, što se srpske istorije tiče: Kosovska bitka, Srpska despotovina i njen pad pod tursku vlast, Vojna krajina, Prvi i Drugi srpski ustanak, Srpsko-turski ratovi, Balkanski ratovi i Prvi svetski rat. Razumljivo, svi istorijski periodi i događaji ilustrovani su, gde god je to sačuvani materijal omogućavao, originalnim predmetima, često i onima koji su pripadali određenim istorijskim ličnostima. Sve do 14. veka, originalni primerci su veoma retki i taj nedostatak dopunjen je kopijama, likovnim materijalom, maketama itd. Pažnja je posvećena samoj kompoziciji određenih celina u kojima je u centru pažnje sam predmet. To je slučaj sa oružjem i opremom bokeljske mornarice 17. i 18. veka, jednoj od najlepših kompozicija u muzejskoj postavci. Prvi deo postavke završava se pukovskim zastavama srpske vojske iz Prvog svetskog rata, srpskim i savezničkim odlikovanjima i oružjem iz datog perioda.
 
Posetilac ima priliku da se, osim sa događajem, upozna i sa najraznovrsnijim primercima oružja, vojne odeće i uniformi, zastava, odlikovanja, fotografija i umetničkih dela i na taj način stekne uvid, ne samo u nacionalnu istoriju i kulturu, već i u različite tekovine civilizacije, njihove međusobne uticaje i preplitanja stilova i ukusa različitih kultura koje su se susretale na našim prostorima i ostavile trajan pečat.
 
Na budućim generacijama ostaje da novom postavkom isprave propuste i koristeći dostignuća savremene istoriografije i muzeologije, predstave integralnu istoriju Srbije oslobođenu opasnih ideoloških zamki.