14.02.2024

Ministar Vučević otvorio izložbu"Srbija kroz vreme-220 godina državnosti" u Domu Vojske Srbije u Nišu 
Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević otvorio je danas izložbu „Srbija kroz vreme – 220 godina državnosti“ u Domu Vojske Srbije u Nišu, organizovanu povodom Dana državnosti Srbije – 15. februara.

Izložba, u organizaciji Vojnog muzeja, prikazuje težnju srpskog naroda za slobodom i spremnost naroda i vojske da teško stečenu slobodu beskompromisno brane.

Ministar Vučević, tom prilikom, istakao je da su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije sa zahvalnošću i odgovornošću preuzeli ne mali deo učešća u aktivnostima prilikom ovogodišnjeg obeležavanja Dana državnosti – Sretenja. Danas, dodao je ministar odbrane, u našoj južnoj prestonici Nišu priređen je i prikaz naoružanja i dela osposobljenosti Vojske Srbije podno zidina niške tvrđave, počasna paljba biće izvršena u tri grada – Nišu, Beogradu i Novom Sadu, a sutra slede velike manifestacije u Orašcu i Oplencu.

- Vojni muzej od osnivanja, od vizije tadašnjeg vladara Srbije, pre 145 godina, čuvao je i negovao sve ono što je krasilo i u lakim i u ne lakim vremenima našu državu, naš narod. Time daje jedno snažno utemeljeno svedočanstvo o nastanku naše države ili obnovi naše državnosti, jer ove godine slavimo 220 godina od Prvog srpskog ustanka, praktično od obnove naše državnosti i oslobođenja od vekovnog ropstva – naglasio je ministar Vučević.

On je istakao da je reč o velikom datumu i velikoj obavezi i odgovornosti sadašnje generacije.

- Na Sretenje se sreće i prošlost i budućnost, srećemo se i sa našim precima, ali se obavezujemo i našim potomcima. Srećemo se sa našim precima koji su stvarali, obnavljali našu državu i za to platili veliku i visoku cenu, nekada veoma visoku cenu, a obavezujemo se budućim generacijama da čuvamo našu otadžbinu, da čuvamo Srbiju, da Srbija bude snažnija, jača, bezbednija i da bude bolja kuća za sve njene građane. Za ceo srpski narod, bez obzira gde živi – poručio je ministar odbrane i zahvalio Vojnom muzeju koji 145 godina od nezaborava čuva priču i istinu o našoj vojsci i našoj državi.

Prema rečima ministra Vučevića, naša vojska je narodna, neotuđiva i neodvojiva od svog naroda i svoje države te dodao da naša država ne bi postojala da nije imala istu tu vojsku.

- Ko god je pokušao to da razdvoji, vrlo brzo bi bio politički kažnjen i pre svega prokazan od istorije i naroda. Čuvajte našu državu, čuvajte sve ono što krasi i našu vojsku i otadžbinu. Nek se uče buduće generacije. Čestitam građanima Niša Sretenje, svim građanima Srbije veliki državni praznik Dan državnosti. Nek se budi neka nova zora, nek dolaze nove generacije, nek pobeđuje Srbija. Sretno nam Sretenje. Živeo Niš. Živela Vojska Srbije i živela Srbija – rekao je ministar Vučević i otvorio izložbu u Domu Vojske Srbije u Nišu.

Potpukovnik Milivoje Milisavljević iz Vojnog muzeja rekao je da je proslavljanje praznika države i naroda deo čuvanja našeg identiteta.

- Praznici nas podsećaju na to ko smo i čemu stremimo, održavaju nam svest o delima naših predaka, žrtvama koje su podneli i podvizima koje su postigli gradeći našu otadžbinu i ostavljaju je nama u nasleđe da je čuvamo i osnažujemo kako bismo je snažno i ponosno predali našim potomcima. Negovanje tradicija baštine našeg naroda i države jedan je od najvećih i najvažnijih zadataka svih nas, na prvom mestu ustanova kulture. Među nosiocima očuvanja i predstavljanja našeg nasleđa, ali i kulturnog života države u celini je Vojni muzej koji je nastao na temelju vizije i truda oficira koji su pre više od 145 godina stvaranjem jedne ovakve institucije želeli da ostave trajno svedočanstvo o značaju srpskih oružanih snaga za život našeg naroda i države – rekao je potpukovnik Milisavljević.

Izložba „Srbija kroz vreme – 220 godina državnosti“ koncipirana je kroz nekoliko celina koje obuhvataju Prvi i Drugi srpski ustanak, kada su postavljeni temelji moderne srpske državnosti, zatim oslobodilačke ratove 1878. godine, balkanske ratove, Prvi i Drugi svetski rat i period odbrane od NATO agresije 1999. godine.

Današnjem otvaranju izložbe prisustvovali su članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba, načelnik Nišavskog upravnog okruga Petar Babović, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Za sve zainteresovane građane izložbena postavka biće otvorena do 15. marta ove godine.
photoFOTO