У организацији Националног комитета ICOM-a Србије,18. октобра 2013, године у Ваљеву одржан је семинар на тему Музеји у доба савремене комуникације.
Домаћин је био Народни музеј у Ваљеву, а програм се одвијао у просторијама „Омни центра“ у овом граду.

Око стотинак учесника из Србије чији су музеји равноправни члан ICOM-a, окупило се да овом приликом размене искуства и допуне своја знања из области музеологије, маркетинга и савремене музејске комуникације. Такође ово је била и прилика да се током дискусије изнесу проблеми са којима се данашњи музеји и запослени у њима свакодневно сусрећу.

Поздравну реч присутнима су упутили:
Мsс Славко Спасић председника НК IKOM-a Србије,
Др Владимир Кривошејев, директор народног музеја Ваљево и
Арх Миладин Лукић, помоћник министра културе и информисања Републике Србије.
Након тога су по плану и програму наступили излагачи:
Др Владимир Кривошејев, музеј Ваљево: Организација музеја и музејске комуникације.
Александра Савић, виша кустоскиња, Природњачки музеј, Београд: Музеји у јавности, јавност у музејима,музејски РR-савремени приступи.
Др. Владимир Кривошејев и Жељко Матић,дипл. Пословни информатичар, виши суд у Ваљеву: Електронскаевиденција посете музејима ( презентација апликације)
Мр.Лидија Баљ,виша кустоскиња, Музеј Војводине, Нови Сад: O комуникацији са публиком на примеру изложби „Археолог као детектив“ и „Накит- скривено значење“
Олга Ковачев Нинков, PhD, музејска саветница- историчарка уметности, Градски музеј Суботица: Комуникација суботичког Градског музеја на примеру изложбе „Лица времена-портрти уметничке збирке“
Ивана Војт, историчарка уметности- кустоскиња, Музеј афричке уметности: Студија случаја: мултимедијална изложба „Манкала, мисаона игра“
Др Ивана Башићевић Антић, председница Фонда Илија&Магелос, Нови Сад
Потпуковник Славољуб Марковић, директор, Медија центар „Одбрана“, Београд: Сарадња са институцијама културе у организацији изложбених програма- искуства галерија Дома Војске Србије
Милена Милошевић Мицић, МА,виша кустоскиња- историчарка уметности, Завичајни музеј Књажевац
Семинар је затворен дискусијом. Модераторка Драгиња Маскарели, председник Комисије за организацију семинара НК IKOM-a Србије.

На основу изложеног дошло се до закључка да осим осталих видова музејске комуникације, мултимедијална презентација као вид савремене музејске комуникације, путем интернета и друштвених мрежа као и аудио и видео презентације доприноси бољем пословању музеја. Веома значајне резултате дала је комуникација путем друштвене мреже facebook, где су резултати музеја који и на овај начин комуницирају са музејском публиком и извештавају их о дешавањима у њиховом музеју (конкретно о повременим изложбама), били фасцинантни. Музеји се сматрају старим установама намењеним само одређеној врсти публике, али све ово нам указује да музеји у данашње време морају да буду прилагодљиви и да усвајају савремене музејске комуникације, јер то представља битан моменат у циљу ревитализације и опстанка музејске установе као институције и својеврсне учионице културноисторијске баштине. Музејски радник треба да континуирано улаже напоре ради остварења ових циљева.
 


 

A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас