Свечано отварање изложбе "Перкусиони пиштољи и револвери"

22. 08. 2016

 

Поводом Дана Војног музеја - 22. августа, данас је у галерији наше установе свечано отворена изложба "Перкусиони пиштољи и револвери", аутора Вука Обрадовића.

 

Отварању изложбе присуствовали су министар одбране Зоран Ђорђевић, заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал - потпуковник Јовица Драганић, представници Министарства одбране и Војске Србије и бројни посетиоци. 

 

Начелник Управе за традицију, стандард и ветеране пуковник Слађан Ристић отворио је изложбу и истакао да му је изузетна част да у име Министарства одбране, припадницима Војног музеја честита празник и отвори изложбу.

 

"Војни музеј, од кад је основан, на данашњи дан 1878. године, дели судбину свог народа и баштини трагове војне материјалне културе са српског етничког простора на Балкану, али и музејске предмете чије очување има и шири, европски и светски значај" - истакао је пуковник Ристић.

 

У име домаћина гостима се обратио, начелник Одељења за музеологију, потпуковник Драган Нушић и том приликом рекао да је  Војни музеј од свог основања "заштитник српске историје".

 

"Током свог постојања више пута је разаран, али увек и поново објављан. Као институција културе Министарства одбране од изузетног значаја, награђиван је највишим државним одликовањима и струковним признањима од Ордена за војне заслуге са великом звездом до Вукове и Валтровићеве награде" - рекао је Нушић.

 

На студијској изложби "Перкусиони пиштољи и револвери" публици је први пут представљен одабир од 35 најзначајнијих пиштоља и револвера перкусионог система паљења, као једне од степеница развоја ручног ватреног оружја.

 

Неке од изложених експоната израдили су највећеи светски мајстори - Џона Мантон, чувени британски оружар и Матијас Новотни, из чије се радионице снабдевао Бечки двор, а изложени су и неки од најпознатијих примара Колтових револвера.

 

Изложбу, која ће трајати до 14. новембра, прати и андроид апликација, у виду каталога и водича која ће посетиоцима омогућити интерактивну комуникацију са поставком.

 

 

 

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас