Отворена изложба ''Пуковске и добровољачке заставе из Великог рата''

22. 08. 2014

       Поводом обележавања Дана Војног музеја , 22. август, и стогодишњице од почетка Првог светског рата, у Галерији Војног музеја отворена је изложба „Пуковске и добровољачке заставе из Великог рата“, аутора Анђелије Радовић, музејског саветника. Изложбу је отворио помоћник Министра одбране за људске ресурсе, господин Милош Јанковић, који је том приликом честитао колективу Војног музеја његов празник, и истакао изузетну прилику да се јавност упозна са ретко излаганим културним добром. Посетиоцима се обратио и Начелник Војног музеја, потпуковник др Иван Мијатовић, које је упознао са радом Војног музеја у претходном периоду.

 

Отворању изложбе присуствовао је велики број гостију и званица, чији је утисак о значају српског знамења био употпуњен звуцима добоша и трубе, као и драмским извођењем делова говора ђенерала Степе Степановића приликом уручења пуковских застава 1911. године.

 

Публика има прилику да види око тридесет оригиналних застава, пуковских и добровољачких, као и неколико даровних и савезничких; преко педесет фотографија са приказима призора са ратишта, пуковских слава и других свечаности. Изложена су и портрети српског командног кадра као и дела са ратном тематиком, чији су аутори истакнути српски уметници. Порет тога, експонате чине и одликовања додељивана за посебне заслуге јединицама српске војске и њиховим заставама.

 

Изложба ће бити отворена до 21. септембра, сваког дана од 10 до 17 часова, осим понедељка. Улаз је бесплатан.

   

 

     

   

  

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас