Обележавање дана Војног музеја

21. 08. 2015

 Дана 21.08.2015. године, у низу разноврсних и богатих програмских догађаја поводом обележавања стогодишњице Првог светског рата и 137 година од свог оснивања, Војни музеј је приредио  изложбу под називом Ратни сликари у великом рату – скице и цртежи.

Изложбу је отворио државни секретар, господин Ненад Нерић, у галерији Војног музеја.

Изложба се ослања  искључиво на дела које  баштини Уметничка збирка Војног музеја. Изложени су скице и цртежи петнаест ратних сликара, углавном настали у првим годинама рата. Приказана су дела која иначе нису заступљена у сталној музејској поставци, а могу се видети само на привремено приређиваним изложбама. Изложбу прати и богато илустрован  каталог, у коме су објављени каталошки подаци о изложеним делима. Такође, путем видео записа приказани су и цртежи који се налазе у скицен-блоковима ратних сликара. У складном ритму, у витринама су распоређени дневници, фотографије, блокови и лични предмети који су припадали ратним сликарима.

Ову изложбу Музеј посвећује са пијететом, свим јунацима који су допринели славним победама гласовите српске војске, уважавајући чињеницу да су ликовни радови углавном настали на бојиштима и у време Првог светског рата. Била је то јуначка страница знамените српске историје, али и херојска епоха наше уметности.

 

Изложба ће бити отворена за посетоце до 21.09.2015. године, у времену од 10.00 до 17.00 часова.

 

 

   

  

  

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас