Отварање изложбе ,,Повлачење преко Албаније и боравак српске војске на Крфу“

21. 04. 2016

 Изложба ,,Повлачење преко Албаније и боравак српске војске на Крфу,  ауторског тима, вишег кустоса Љубице Дабић и кустоса Наташе Томић, отворена je данас у Галерији  Војног музеја.

 

Отварајући изложбену поставку, министар одбране Зоран Ђорђевић је истакао да преко музејских експоната, чувара наше прошлости, имамо прилику да се сетимо и ратника и времена у коме су постављани темељи слободе.
– Они чувају сећање на Први светски рат, а посебно на Албанску голготу, бескрајну колону војске и цивилног становништва која је ходала по снегу и леду албанских планина, у којој је била и читава једна држава.

– Сто година касније, оживљавајући део страдања храброг и часног народа, још једном одајемо почаст свим жртвама овог догађаја, рекао је министар одбране и додао да никада не смемо заборавити те тренутке највећих страхота за српски народ.
– Вреднујемо и развијамо наслеђе и традицију српске војске, јер док траје наше памћење и памћење наших потомака, живеће и наши храбри јунаци, рекао је министар Ђорђевић

 

Начелник Војног музеја пуковник Драган Раденковић рекао је да изложба обухвата три тематске целине – прву, која се односи на исцрпљујуће повлачење српског народа и војске преко Албаније, друга обрађује долазак и боравак Српске војске на Крфу, док је трећа тематска целина посвећена малом ненастањеном острву Виду где су војници, који нису успели да се опораве, били сахрањивани.
Својим садржајем, формом и начином приказа сваке целине, а кроз изложене експонате, који су испраћени предметним и уводним легендама, посетиоци ће имати прилику да се упознају са једним од најпотреснијих периода наше историје.

 

Изложба је отворена до 24. маја 2016. године у Галерији Војног музеја на Калемегдану сваког дана, осим понедељка, од 10.00 до 17.00 часова.

 

 

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас