Свечано отварање изложбе „Други српски устанак и прва владавина Кнеза Милоша Обреновића“

21. 04. 2015

 

 

  

Поводом обележавања 200 година од Другог српског устанка и Дана Војске Србије, у Галерији Војног музеја је отворена изложба“Други српски устанак и прва владавина кнеза Милоша Обреновића“, аутора Анђелије Радовић.

Изложбу је отворио државни секретар Министарства одбране и Војске Србије, господин Зоран Ђорђевић, који је овом приликом истакао да се путем музејских предмета, чувара наше прошлости, сетимо и устаника и времена у коме су ударани темељи слободи, војсци, државности, модерним институцијама културе и науке. Имамо прилику  да се подсетимо времена када се морало и могло бити и храбар и мудар владар и војсковођа.

Посетиоцима се обратио и  начелник одељења за музеологију Војног музеја, потпуковник Драган Нушић.

Отварању изложбе су присуствовали сви чланови колегијума Министра одбране и  чланови колегијума начелника Генералштаба Војске Србије, као и велики број гостију и званица из других институција науке и културе.

Долазак званица и гостију био је  пропраћен музичком нумером у извођењу ансамбла “Станислав Бинички.“

Публика има прилику да, путем одабраних експоната, види сведочанство о значајним догађајима из нововековне српске историје. Ту су портрет кнежева, војвода и совјетника, радови врсних уметника са којих очитавамо време, оружје, начин одевања. Изложено је оружје и опрема, занатско, али и фабричко набављано из Аустрије и Русије. Уметничка дела, акварели, гравире и литографије сведоче о формирању српске војске од „уписних пандура“ из 1825. године до гарде, кавалерије и артиљерије, те гарнизоне војске из 1839, о њиховим униформама и заставама.  Путем ових предмета баштинимо и део приватног живота Срба из прве половине 19. века. Последња целина ове изложбе посвећена је крунисању резултата устанка, установљењу одличја и прослави прве педесетогодишњице  устанка.

Изложено је преко 150 музејских предмета.

 

 

 

 

 

 

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас