za naslovnu arandjelovac

Изложба у Аранђеловцу

19. 02. 2014

 Отворена изложба Војног музеја у Аранђеловцу

„Занатско оружје Балкана од XVII до XIX века“

 

У препуној Галерији Народног музеја у Аранђеловцу 15. фебруара у 18,00 часова отворена је изложба Војног музеја „Занатско оружје Балкана од XVII до XIX века“ поводом обележавања 210. годишњице Првог српског устанка и Дана државности Републике Србије. Изложба коју је отворио начелник Војног музеја потпуковник др Иван Мијатовић, дело је музејског саветника из Војног музеја Анђелије Радовић, која је одабрала 91 оригиналан предмет, од чега је 85 примерака оружја и оружног прибора, једну регулашку униформу из 1808. године и пет акварела сликара Всеволда Гуљевича о томе како се употребљавало и носило ово оружје. Поред тога ту су и четири заставе из Првог српског устанка, регулашка, војводскe и Карађорђева.

Присутнима су се обратили в.д. директора Народног музеја у Аранђеловцу Зорица Петровић, музејски саветник из Војног музеја Анђелија Радовић и начелник Војног музеја потпуковник др Иван Мијатовић.

Зорица Петровић се на почетку захвалила на подршци у реализацији ове изложбе Министарству културе и информисања, Министарству одбране, општини Аранђеловац и Војном музеју, нагласивши да је изложба посвећена Сретењу, Дану државности Републике Србије и Првом српском устанку.

Анђелија Радовић је нагласила да је сваки предмет који је изложен занатске израде, уникат, те поред историјске има и  велику уметничку вредност. Предмети потичу из чувених радионица из центара по Херцеговини и Босни (у Фочи, Коњицу, Требињу, Фојници, Сарајеву), у градовима Боке Которске (Рисну, Котору), широм Косова и Метохије (Пећ, Ђаковица, Призрен, Гора) где је израђивано веома квалитетно оружје. Оружје није служило само у освајачким походима, већ и као део укупног фолклора којим су показивали своју моћ и положај.  О томе сведоче примерци оружја чија је опрема урађена у сребрним оковима, са позлатама и полудрагим камењем, са златом или сребром таушираним орнаментима и талисманским порукама на њима.

Начелник Војног музеја, потпуковник др Иван Мијатовић је изразио велико задовољство Војног музеја да буде део догађаја који заслужује пажњу културне јавности Аранђеловца, града у срцу Шумадије. Нагласио је да смо захваљујући разумевању општине Аранђеловац и ентузијазму вршиоца дужности директора Народног музеја у Аранђеловцу госпођи Зорици Петровић, као и несебичном труду аутора изложбе госпођи Анђелији Радовић, музејском саветнику из Војног музеја, у прилици да по први пут у Аранђеловцу у оволиком броју видимо изузетне примерке занатског хладног и ватреног оружја израђеног на простору Балкана од XVII до XIX века из збирке оријенталног оружја.

Време у којем је ово оружје израђивано и употребљавано јесте време ропства под турцима османлијама, тешко као што је тежак усуд Балкана, распет између истока и запада. Па опет из тог времена остали су трагови материјалне културе - ово оружје, које нас својом гиздавошћу толико плени да му се дивимо, на трен заборављајући која му је основна намена.

Овде пред нама, поред осталог, изложено је и оружје знаменитих српских јунака из XIX века: чувена ''пламена сабља'' Илије Бирчанина, оружје Танаска Рајића, војвода Хајдук Вељка Петровића и Милисава Ресавца, нож Чучук Стане... То је било врема када се оружјем још увек могло витешки ратовати.

У бој се за слободу ишло са свијетлим оружјем, у националној ношњи или у униформи, под заставом за коју се, као и за отаџбину живот полагао.

   

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас