vojnipropisi.jpg

Изложба "Војни прописи кнежевине и краљевине Србије"

17. 04. 2012

У оквиру обележавања Дана Војске, 23. априла, Војни музеј је у сарадњи са Војним архивом припремио изложбу "Војни прописи кнежевине и краљевине Србије".

Изложба представља збир аката и прописа из 19. и 20. века који су од великог значаја за развој српске војске, тј. којима је уређена њена структура и оперативност. Српска војска се у то време преображавала користећи искуства стечена у ратовима као и угледајући се на војну организацију развијених европских држава. Први покушаји да се организује војска сежу у доба Првог српског устанка, а прво Правило војничко је установљено 1832. године. Војна организација је даље конституисана на основу поменутих чиниоца, да би се најозбиљнији кораци начинили по стицању независности 1878. године. Од тог тренутка, српска војска је кренула у најозбиљније поступке реорганизације и модернизације, чиме су ударени темељи српским војним успесима у балканским и Првом светском рату. Напослетку, као модерна и добро уређена, српска војска је ушла у састав војске Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца.

Изложба ће бити отворена 20. априла у 13. часова. За посетиоце ће бити отворена од 21. априла до 13. маја. Улаз је слободан.

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас