Донација Војном музеју

14. 01. 2017

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић предао је данас министру одбране Зорану Ђорђевићу два руска пушкомитраљеза, као поклон Војном музеју. Фундус нашег Музеја од данас је богатији за пушкомитраљезе ПД - 28 калибра 7,62x54Р и РПД - 44 калибра 7,62x39.

 

Потпредседник Рогозин ме је замолио да ове експонате предам Војном музеју у Београду. Модел по коме је урађен један од ова два пушкомитраљеза коришћен је у Другом светском рату и током ослобођења Београда те представља значајан поклон. Претпостављам да ће сви посетиоци Војног музеја бити задовољни што овакве експонате могу да виде, рекао је Дачић и нагласио да их предаје „са жељом да се ова оружја никада више не користе“.


Министар Дачић је истакао да је данашњи догађај пример добре сарадње два инистарства и показатељ како Србија има добру сарадњу и са осталим државама.

 

Министар одбране Ђорђевић захвалио је  министру Дачићу и потпредседнику Владе Руске Федерације Рогозину на поклону.

- Овај поклон ће засигурно обогатити колекцију и поставку у Војном музеју. Оба пушкомитраљеза су репарирана, односно прилагођена томе да буду музејски експонати, нагласио је министар одбране.

Ђорђевић је министру спољних послова поклонио макету сабље за коју је Дачић, како обичај налаже, дао метални новчић.

 

 

 

 

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас