Изложба фотографија ''Велики рат - очима малог човека''

10. 11. 2015

У низу пригодних дешавања које Војни музеј организује поводом обележавања јубилеја стогодишњице Првог светског рата овом приликом приредили смо изложбу фотографија „Велики рат-очима малог човека“, кустоса Наташе Томић.

 

Први светски рат представљао је драматичан оружани сукоб дотад незапамћених размера. Овај преломан догађај за европску и светску историју однео је око 47 милиона  људских живота. Велики рат донео је велику патњу и Србији. Ратна невоља опустошила је земљу, обогаљујући војнике на фронту и недужно становништво.                                                                 

Четрдесет изложених фотографија ту је да на најупечатљивији начин укаже посматрачу на различите аспекте и доживљај који је Велики рат имао у свакодневном животу обичног човека.

Фотографије документарног карактера показују сву бесмисленост и ужас рата. Настале су објективом анонимних аутора,  појединих српких ратних фотографа попут Драгомира Глишића, фотографа аматера Јована Ст.Ловчевић, али и оком камере непријатељске војске, која је бележила сваку своју активност и дешавање, у периоду од 1914. до 1918.године.

Фотографије бележе и уништену инфраструктуру, попут железничких пруга, путева, мостова, стамбених и верских објеката градова и села широм Србије. Публика ће имати прилике да види и два фото апарат из збирке Војног музеја, као пример какву су то опрему користили професионални и аматерски фотографи свих зараћених страна.  

 

 

 

Аутор: кустос Наташа Томић

Изложба ће за посетиоце бити отворена до 29.11.2015. године

 

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас