Отворена изложба ''Окупирана Србија од 1915 до 1918. године''

10. 05. 2017

 Дана 09.05.2017. године у Галерији Војног музеја, отворена је изложба „Окупирана Србија од 1915. до 1918. године“ аутора, музејске саветнице, Анђелије Радовић.

 

 

Изложбу је отворио пуковник Слађан Ристић, начелник Управе за традицију, стандард и ветеране. Отварању је присуствовао запажен број гостију, како из осталих организационих јединица Министарства одбране и Војске Србије, тако и оних из цивилних структура и научно-стручне и културне јавности.

  

Изложба је на достојан начин обележила Дан победе и Дан Војске Србије, сећајући на славну ратничку прошлост наше војске и тегобну судбину и страдање народа.

Поред великог броја фотографија и докумената и музејских предмета који сведоче о страдању српских цивила у окупираној Србији, заробљеника и интернираца по логорима широм Аустроугарске монархије и Бугарске, изложен је фрагмент сачуваног споменика Вожда Карађорђа порушеног 1916. године. Уместо свих опљачканих и  порушених културних добара  „Слепи гуслар, дело Пашка Вучетића извучен је из таме заборава после сто година.

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас