Српски јунаци и хероји од 1914 до 1999.

04. 12. 2015

„Није мртав ратник који погине за отаџбину, мртав је ако је заборављен“

 

Примирје у Првом балканском рату потписано је 4. децембра 1912. године између савезника; краљевина Србије, Црне Горе, Бугарске и Грчке са једне и поражене Отоманске царевине са друге стране. Тада је око 400.000 српских бораца заслужило статус „стари ратник“. Бригу о старим ратницима - ветеранима преузело је Министарство Војно Владе Краљевине Србије за коју су били од животног значаја као борци у ратовима који су уследили и у којима су поново исказали своју спремност за одбрану Отаџбине. Бригом о социјалном и имовинском статусу, а кроз доделу имања, држава и влада показали су како се може одати признање за учешће у одбрани земље и исказати брига о ветеранима.

Конципирана хронолоши кроз четири тематске целине изложене фотографије приказују неке од најзначајнијих тренутака српске историје 20. века.

Многи су примери јунаштва где су српски борци показали своје хумано и људско опредељење ступањем у јединице, напуштајући своје домове и породице, опредељујући се за борбу свесни да тиме угрожавају властити живот. Признања која су добили ти наши храбри преци почев од ордена Карађорђеве звезде до ордена Народног хероја још  су једна потврда њихове храбрости и пожртвованости. Борбени дух и достојанство, јунаштво и храброст били су опредељење свих синова Српског народа да се одупру неправди и нечовештву. 

 

     

 

 

 

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас