Савезничке медицинске мисије у Србији 1914-1918

02. 12. 2014

 Отворена изложба фотографија „Савезничке медицинске мисије у Србији 1914-1918: улога Велике Британије,Аустралије и Канаде

 

Поводом обележавања стогодишњице од почетка Великог рата,у Галерији Војног музеја,у сарадњи са Амбасадама Велике Британије,Аустралије и Канаде, отворена је изложба „Савезничке медицинске мисије у Србији 1914-1918 : улога Велике Британије, Аустралије и Канаде.

На отварању изложбе гостима се обратио начелник Војног музеја, потпуковник др Иван Мијатовић, амбасадорка Аустралије, њена екселенција госпођа Џулија Фини (Julia Feeny), његова екселенција амбасадор Велике Британије господин  Денис Киф (Denis Keefe) и отправник послова Канадске амбасаде господин Кевин Рекс (Kevin Rex).

Изложбу је отворио помоћник министра одбране за људске ресурсе господин Милош Јанковић, који је том приликом истакао да је први светски рат  донео велика страдања и разарања, и да је  представљао  велико искушење за народе Европе, као и да је од краја 1914. из иностранства  у Србију почела стизати велика помоћ у медицинском особљу, лековима, храни, новцу. Велика Британија, Канада, Аустралија и многе друге пријатељске земље одазвале су се на позив српске владе, која је била немоћна пред наступајућом хуманитарном катастрофом.

Отварању изложбе је присуствовао велики број гостију и званица, који је имао прилику да види фотографије које  сведоче о значају учешћа страних медицинских мисија у Србији, где су Британке, Канађанке и Аустралијанке, заједно са српским колегама биле посвећене прикупљању новца, слању медицинских мисија, оснивању кантина, образовању српске деце и бризи за избеглице. Срби су им заузврат дали нешто што нема цену : слободу да раде како желе. Заједничка искуства током рата су учинила да се између српског народа и припадника иностраних страних мисија створи дуговечно поштовање и пријатељство.

Изложба ће бити отворена до 16.12.2014.године, сваког дана од 10,00 до 17,00 часова, осим понедељка.

Улаз је бесплатан.

 

   

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас