Збирка наоружања од 1945. године

 
 
 
Збирка фабричког наоружања од 1945. године постоји већ дуже време у Војном музеју и испочетка је прикупљала наоружање што домаћег, што страног порекла које је годинама опремало припаднике некадашње ЈНА у жељи да прикаже савремена кретања у наоружању војске. Међутим ратна дешавања током деведесетих година претходног века отворили су ново поглавље у не само војној историји нашег народа већ и у овој збирци. Сукоби у Хрватској почетком деведесетих у вези са распадом СФРЈ, а потом и борба против албанских терориста на Косову током 1998 и 1999. године и у вези са тим, агресија НАТО-а на СРЈ 1999. су створили нови простор у приказу националне војне историје а самим тим и простор за прикупљање нових експоната за фонд збирке. Многи од тих предмета су прикупљани на лицу места од заплењеног оружја. Збирка и дан данас прикупља предмете у вези са поменутим догађајима, међутим предмет интересовања јој се проширује као и у ранијим епохама на формацијско наоружање које се данас користи у Војсци Србије.
 
 
Најстарији предмети из збирке су они који потичу из времена развоја нове комунистичке Југославије и Југословенске народне армије а који показују слику развоја домаће индустрије оружја. Међу овим наоружањем произведеним после рата има такође и примерака оружја из ратног периода који су се и даље задржавали у употреби у војсци. Поред пешадијског наоружања, збирка поседује разноврсну осталу војну опрему која је била у употреби у војним јединицама, од експлозивних средстава, преко морнаричке опреме и оруђа, средстава везе, артиљеријске муниције итд. Посебан део збирке је посвећен и првом учешћу наше војске у једној међународној мисији, мисији УНЕФ, Уједињенијих Нација на Синају у Египту.
 
 
Као што је поменуто, фонд збирке је увелико обогаћен услед ратних дешавања током деведесетих. Велики број предмета из овог периода је прикупљан директно са ратишта током 1991 и 1992. године. Услед тада важећег ембарга на увоз оружја, дотур оружја оружаним формацијама Републике Хрватске је ишао илегалним путевима и са свих могућих страна, тако да је створена ситуација да се на ратишту појавило оружје из свих делова света. Додатни део слике који описује сукобе у Хрватској представља импровизовано оружје намењено за мучење и убиства цивила и заробљених припадника ЈНА.
Последња ратна дешавања на територији Србије су такође добила своје место у Војном музеју и допунила фонд Збирке. Један део Збирке је у вези са борбом против албанских сепаратиста, и као у случају сукоба у Хрватској из истих разлога и овде је присутан широк арсенал оружја са вих страна света. Други део је посвећен НАТО агресији и бомбардовању СРЈ где су приказани наоружање и опрема пилота оборених од стране ВЈ, а као најзанимљивији експонат кои привлачи највише пажње посетилаца музеја истиче се део крила авиона F-117A Stealth који је оборен 27. марта 1999. године. Посебан акценат се баца и на употребу оружја забрањених конвенцијама о ратовању а које је током бомбардовања константно употребљавано што се у главном односи на касетне бомбе и муницију са осиромашеним уранијумом.
 
 
Последњи део збирке и онај који се константно обнавља и унапређује представља наоружање које је данас у употреби у Војсци Србије чиме Војни музеј обезбеђује континуитет у приказу формацијског наоружања које је војска користила још од оснивања модерне српске државе.
 

Збирку обрађује : капетан корвете Срећко Анђелковић 

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас