Збирка уметничких дела

 
 
 
Уметничка збирка Војног музеја јединствена је по броју и вредности уметничких дела којима располаже. Заслуга за оснивање те збирке припада генералу Војиславу Вуковићу, који је на дужности управника Војног музеја био од 1934.до 1945.године, те Саветодавном и Уметничком одбору Војног музеја.
 
Уметничка дела су у музеј стизала путем откупа, поклона или поруџбина. Министарство војске и морнарице Краљевине Југославије обезбедило је знатна материјална средства за откуп уметничких дела за Војни музеј, што је допринело да се за кратко време створи вредна колекција. Фонд уметничке збирке увећавао се и даровима које је Војни музеј добијао од установа и појединаца. Међу првим дародавцима били су сами уметници и њихови потомци.
 
Посебну драгоценост уметничке збирке представљају радови ратних сликара из периода 1912-18. Сакупљено је око 500 слика, скица и цртежа осамнаест ратних сликара. Национални ентузијазам понео је у страхоте ратног вихора читаву једну генерацију ликовних уметника. На бројним српским ратиштима од Цера до Солуна, у периоду од пропасти да ослобођења, стварало је око четрдесет сликара који су били углавном ратници или добровољне болничарке. Сликари су били распоређени у ратне јединице, да би пратили живот на фронту и операције наше војске. У првим годинама рата, у своје мале блокове скицирају и своје прве ратне утиске. То су фигуре или ликови обичних војника, официра, рањеника, положаја, ратног оруђа, борбе, смрти. То је драгоцена грађа о једном времену и његовим напорима и идеалима.
 
Поред брижљиво неговане документарне уметности, у четири трагичне ратне године, у изгнанству, у збегу, на острвима рана, мучеништва и лечења настала су и најзначајнија импресионистичка платна српске уметности. Међу ратним сликарима било је и оних који су стварали нашу модерну уметност: Надежда Петровић, Коста Миличевић, Михаило Миловановић. Тако је Први светски рат и поред свих тешких губитака које јој је нанео, обогатио српску уметност за знатан број ремек дела.
 
После Другог светског рата, Уметничка збирка Војног музеја увећана је за још један фонд ликовних дела. Реч је о радовима који су настали од 1941. до 1945. године. Откупом и поклонима стечена је ова колекција која садржи дела активних учесника НОР-а и уметника који су године рата провели у заробљеничким и концентрационим логорима. Фонд Уметничке збирке се и даље увечавао делима племенитих дародаваца Војног музеја. Међу послератним дародавцима морамо истаћи потомке генерала Војислава Вуковића и генерала Јеврема Дамјановића, који су, осим портрета својих угледних предака, Војном музеју поклонили и друге вредне музејске предмете.
 
Велику донацију Војном музеју учинила је Галерија Централног клуба Војске Југославије 1993.године. Том приликом Уметничка збирка увећана је за 391 вредно ликовно остварење, а реч је о делима савремене уматности, с темом Другог светског рата, или савременог војничког живота, а радови су наших великих уметника, између осталих: Мила Милуновића, Милана Коњовића, Милоша Бајића, Раденка Мишевића, Бошка Рисимовића и других. Сликар Милош Гвозденовић нам је поклонио 10 својих слика рађених по фотографијама које приказују Церску битку, а недавно је Министарство одбране Војном музеју уступило шест вредних слика.
 
У збирци се налазе радови најславнијих српских уметника као што су: Урош Кнежевић, Стеван Тодоровић, Урош Предић, Паја Јовановић, Коста Миличевић, Вељко Станојевић, Петар Лубарда, Мило Милуновић, Младен Србиновић; али ту су и радови уметника који су неправедно заборављени: руски сликар Всеволод Гуљевич, портретиста Никола Милојевић, сликар Мухаило Миловановић. Пружила нам се прилика да им укажемо дужну пажњу и представимо њихова дела, јер захваљујући њима наша уметност је обогаћена многим одличним радовима.
 
У оквиру Уметничке збирке Војног музеја налази се и изузетно вредна картографска збирка, која обухвата оригиналне географске и војно географске карте XVII, XVIII и XIX века, урађене углавном у старој графичкој техници бакрореза, а потом бојене ручно. Уз карте ту се налази и вредна колекција ведута старих градова. Одликује их високи уметнички квалитет, садржајна географска целовитост, тачност уцртаних података примерена времену у ком су настали и изузетна калиграфија и орнаментика.
 
Од оснивања (1878), па до данас Уметничка збирка је прошла све фазе развоја потребне за ту врсту установе. Данас Уметничка збирка Војног музеја поседује око три хиљаде радова и она су сасвим различита како по времену настанка тако и по својој ликовној вредности. У дугом раздобљу од XVII века, које потресају ратови и бурни историјски догађаји, стварало је више сликарских нараштаја различитих опредељења. Заступљена су дела водећих представника барока, романтизма, реализма, сецесије, импресионизма, поетског и колористичког реализма, експресионизма, све до појаве апстрактне уметности и нове фигурације. Заступљени су радови великих мајстора, али и сликара чији нешто скромнији рад никако не умањује њихову улогу. Напротив њихови радови представљају веома значајан податак о људима и догађајима из наше прошлости и богата су документација, жива непосредна, која нам дочарава ликове оних који су стварали нашу историју.
 

Збирку обрађује виши кустос Љубица Дабић 

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас