Анастас Јовановић - Први српски фотограф и литограф

 
 
Поводом сто тридесет треће годишњице од оснивања у галерији Војног музеја је отворена изложба „Анастас Јовановић – Први српски фотограф и литограф“. Изложба кустоса Наташе Томић презентује рад човека који је средином деветнаестог века у Србију донео први фото апарат и поставио темеље српске фотографије. Поред тога што изложба прати рад и дело Анастаса Јовановића, она кроз фотографије сведочи и о времену у којем су настале.
Литографије Анастаса Јовановића осликавају романтичарски занос карактеристичан за Србију деветнаестог века и тежњу да историјска слика учест вује у грађењу нације. Компонента националне прошлости је стога изузетно наглашена у његовим литографијама.
Са фотографијом се Анастас срео веома рано, већ 1840. године и убрзо оснива свој сопствени атеље у Бечу где је студирао. Фотографије из фонда Војног музеја су настале шездесетих година деветнаестог века и представљају не само уметнички доживљај већ и документе изузетне вредности, као што је фотографија повлачења турске војске из Београдске тврђаве 1867. године. Анастас је такође радио и портрете чувених личности тог доба као и панораме српских градова: Крагујевца – Милошеве престонице, Београда са тврђавом и других.
Изложба је пропраћена илустрованим каталогом.
 

Улаз је слободан. 

 

 


 

A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас