U organizaciji Nacionalnog komiteta ICOM-a Srbije,18. oktobra 2013, godine u Valjevu održan je seminar na temu Muzeji u doba savremene komunikacije.
Domaćin je bio Narodni muzej u Valjevu, a program se odvijao u prostorijama „Omni centra“ u ovom gradu.

Oko stotinak učesnika iz Srbije čiji su muzeji ravnopravni član ICOM-a, okupilo se da ovom prilikom razmene iskustva i dopune svoja znanja iz oblasti muzeologije, marketinga i savremene muzejske komunikacije. Takođe ovo je bila i prilika da se tokom diskusije iznesu problemi sa kojima se današnji muzeji i zaposleni u njima svakodnevno susreću.

Pozdravnu reč prisutnima su uputili:
Mss Slavko Spasić predsednika NK IKOM-a Srbije,
Dr Vladimir Krivošejev, direktor narodnog muzeja Valjevo i
Arh Miladin Lukić, pomoćnik ministra kulture i informisanja Republike Srbije.
Nakon toga su po planu i programu nastupili izlagači:
Dr Vladimir Krivošejev, muzej Valjevo: Organizacija muzeja i muzejske komunikacije.
Aleksandra Savić, viša kustoskinja, Prirodnjački muzej, Beograd: Muzeji u javnosti, javnost u muzejima,muzejski RR-savremeni pristupi.
Dr. Vladimir Krivošejev i Željko Matić,dipl. Poslovni informatičar, viši sud u Valjevu: Elektronskaevidencija posete muzejima ( prezentacija aplikacije)
Mr.Lidija Balj,viša kustoskinja, Muzej Vojvodine, Novi Sad: O komunikaciji sa publikom na primeru izložbi „Arheolog kao detektiv“ i „Nakit- skriveno značenje“
Olga Kovačev Ninkov, PhD, muzejska savetnica- istoričarka umetnosti, Gradski muzej Subotica: Komunikacija subotičkog Gradskog muzeja na primeru izložbe „Lica vremena-portrti umetničke zbirke“
Ivana Vojt, istoričarka umetnosti- kustoskinja, Muzej afričke umetnosti: Studija slučaja: multimedijalna izložba „Mankala, misaona igra“
Dr Ivana Bašićević Antić, predsednica Fonda Ilija&Magelos, Novi Sad
Potpukovnik Slavoljub Marković, direktor, Medija centar „Odbrana“, Beograd: Saradnja sa institucijama kulture u organizaciji izložbenih programa- iskustva galerija Doma Vojske Srbije
Milena Milošević Micić, MA,viša kustoskinja- istoričarka umetnosti, Zavičajni muzej Knjaževac
Seminar je zatvoren diskusijom. Moderatorka Draginja Maskareli, predsednik Komisije za organizaciju seminara NK IKOM-a Srbije.

Na osnovu izloženog došlo se do zaključka da osim ostalih vidova muzejske komunikacije, multimedijalna prezentacija kao vid savremene muzejske komunikacije, putem interneta i društvenih mreža kao i audio i video prezentacije doprinosi boljem poslovanju muzeja. Veoma značajne rezultate dala je komunikacija putem društvene mreže facebook, gde su rezultati muzeja koji i na ovaj način komuniciraju sa muzejskom publikom i izveštavaju ih o dešavanjima u njihovom muzeju (konkretno o povremenim izložbama), bili fascinantni. Muzeji se smatraju starim ustanovama namenjenim samo određenoj vrsti publike, ali sve ovo nam ukazuje da muzeji u današnje vreme moraju da budu prilagodljivi i da usvajaju savremene muzejske komunikacije, jer to predstavlja bitan momenat u cilju revitalizacije i opstanka muzejske ustanove kao institucije i svojevrsne učionice kulturnoistorijske baštine. Muzejski radnik treba da kontinuirano ulaže napore radi ostvarenja ovih ciljeva.
 


 

A+ A-

Pretraga

Poslednje vesti

Važniji linkovi

Pratite nas