vojnipropisi.jpg

Izložba "Vojni propisi kneževine i kraljevine Srbije"

17. 04. 2012

U okviru obeležavanja Dana Vojske 23.aprila, Vojni muzej je u saradanji sa Vojnim arhivom pripremio izložbu “Vojni propisi kneževine I kraljevine Srbije”.

Izložba predstavlja zbir akata i propisa iz 19. i 20. veka koji su od velikog značaja za razvoj srpske vojske, tj. kojima je uređena njena struktura i operativnost. Srpska vojska se u to vreme preobražavala koristeći iskustva stečena u ratovima kao i ugledajući se na vojnu organizaciju razvijenih evropskih država. Prvi pokušaji da se organizuje vojska sežu u doba Prvog srpskog ustanka a prvo Pravilo vojničko je ustanovljeno 1832. godine. Vojna organizacija je dalje konstituisana na osnovu pomenutih činiоca, da bi se najozbiljniji koraci načinili po sticanju nezavisnosti 1878. godine. Od tog trenutka, srpska vojska je krenula u najozbiljnije postupke reorganizacije i modernizacije, čime su udareni temelji srpskim vojnim uspesima u balkanskim i Prvom svetskom ratu. Naposletku, kao moderna i dobro uređena, srpska vojska je ušla u sastav Vojske Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Izložba će biti otvorena 20. aprila u 13 časova. Za posetioce će biti otvorena od 21. aprila do 13. maja. Ulaz je Slobodan.

Verzija za štampu

 

A+ A-

Pretraga

Poslednje vesti

Važniji linkovi

Pratite nas