Konzervacija

 
 
 
Potreba da se muzejski predmeti sačuvaju postojala je još od prvih dana otvaranja nove muzejske postavke Vojnog muzeja, 1937. godine, kada su postojale dve radionice: stolarska i puškarska. To su bili sami počeci zaštitarskih delanja, koji bez obzira na uloženi trud nisu bili oni kojima bi se mogla pohvaliti neka ozbiljnija služba koja se bavi konzervacijom muzejskih predmeta.
Godine 1960, preseljenjem u novu zgradu, takođe na Kalemegdanu, osnovane su, i najsavremenijim uređajima i alatom (za to vreme) opremljene dve radionice-laboratorije za tekstil i metal. Potreba i razumevanje ove značajne muzejske delatnosti, od strane uprave muzeja, a zahvaljujući ondašnjim materijalnim prilikama, pružila je muzejskim konzervatorima mogućnost usavršavanja svojih znanja iz ove oblasti u eminentnim svetskim centrima za konzervaciju i restauraciju. Prenoseći svoja znanja i praktično učestvujući, stručnjaci iz Vojnog muzeja pružali su pomoć za očuvanjem “muzejskog blaga” drugim ustanovama kulture ondašnje Jugoslavije. Nažalost prilike u zemlji 90-ih godina nisu bile one kojima bi se mogli pohvaliti u smislu prosperiteta u bilo kojoj oblasti, naročito kulture, obrazovanja a samim tim i muzejske delatnosti.
Danas unutar Vojnog muzeja egzistiraju dve konzervatorske radionice-laboratorije za tekstil i metal ,materijale od koih je izrađen najveći broj muzejskih predmeta: tekstil-odeća, uniforme i zastave; metal-oružje i oprema. To je činjenica koja nas svrstava među malobrojne muzeje u zemlji koji se mogu pohvaliti mogućnošću da kontinuirano, svakodnevno unutar Muzeja obavlja poslove zaštite i održavanja muzejskih predmeta. Na ovim poslovima su angažovani jedan diplomirani konzervator-restaurator za tekstil i dva tehničara-konzervatora.
 
Konzervatori:
 
                          dipl. konzervator-restaurator 
 

Goran Vujinović, konzervator za metal

                          konzervator za metal

Verzija za štampu

 

A+ A-

Pretraga

Poslednje vesti

Važniji linkovi

Pratite nas