Anastas Jovanović - Prvi srpski fotograf i litograf

 
 
Povodom sto trideset treće godišnjice od osnivanja u galeriji Vojnog muzeja je otvorena izložba „Anastas Jovanović – Prvi srpski fotograf i litograf“. Izložba kustosa Nataše Tomić prezentuje rad čoveka koji je sredinom devetnaestog veka u Srbiju doneo prvi foto aparat i postavio temelje srpske fotografije. Pored toga što izložba prati rad i delo Anastasa Jovanovića, ona kroz fotografije svedoči i o vremenu u kojem su nastale.
Litografije Anastasa Jovanovića oslikavaju romantičarski zanos karakterističan za Srbiju devetnaestog veka i težnju da istorijska slika učest vuje u građenju nacije. Komponenta nacionalne prošlosti je stoga izuzetno naglašena u njegovim litografijama.
Sa fotografijom se Anastas sreo veoma rano, već 1840. godine i ubrzo osniva svoj sopstveni atelje u Beču gde je studirao. Fotografije iz fonda Vojnog muzeja su nastale šezdesetih godina devetnaestog veka i predstavljaju ne samo umetnički doživljaj već i dokumente izuzetne vrednosti, kao što je fotografija povlačenja turske vojske iz Beogradske tvrđave 1867. godine. Anastas je takođe radio i portrete čuvenih ličnosti tog doba kao i panorame srpskih gradova: Kragujevca – Miloševe prestonice, Beograda sa tvrđavom i drugih.
Izložba je propraćena ilustrovanim katalogom.
 

Ulaz je slobodan.

 

 


 

A+ A-

Pretraga

Poslednje vesti

Važniji linkovi

Pratite nas