Otvorena izložba "Album se sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata"

24. 11. 2016

 Povodom obeležavanja stogodišnjice od Prvog svetskog rata, sinoć je u galeriji Vojnog muzeja otvorena izložba „Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata“ koju je priredio Savez potomaka ratnika Srbije 1912-1920.

 

 

Svečanom otvaranju izložbe prisustvovali su pomoćnik ministra odbrane za ljudske resurse Miloš Janković, Nj.K.V. prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i brojni posetioci.

Pomoćnik ministra odbrane za ljudske resurse Miloš Janković otvorio je izložbu i istakao da je „Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata“ veličanstven omaž senima naših predaka i izraz napora da se slavna ratnička prošlost herojskog srpskog naroda nikada ne preda zaboravu.

 


Poznata je izreka „Slika je nema pesma“. Otuda ne čudi, što je izbor najuverljivijih i najpotresnijih svedočanstava o znamenitoj prošlosti slavom ovenčanog srpskog vojnika, upravo fotografija. Ona je ne samo živopisna i sugestivna, nego, iznad svega, predstavlja dokumentarni izvor prvog reda koji služi validnoj i verodostojnoj rekonstrukciji istorijskih događaja i procesa. Primetna je tendencija novije istorijske nauke, da se sve više predmet izučavanja okreće uslovno rečeno „malom čoveku“. Umesto masivnih opservacija o bitkama i sterilne i obezdušene faktografije, oživotvorenje živopisne slike o sudbini "malog čoveka", predstavlja novi i nadasve human pristup prikazivanju naše glasovite prošlosti. U tome je osobita vrednost ove izložbe, koja kroz opominjujuće i obavezujuće glasove predaka, kao amanet poručuje: Senke nas čuvaju! - poručio je Janković.

 

 

Predsednik Saveza potomaka ratnika Srbije 1912-1920, Ljubomir Marković rekao je da su breme ratnih okršaja iznela pleća neustrašivih redova kaplara i podoficira i da zato nikada ne smemo zaboraviti ulogu običnog vojnika u odlučujućim i sudbonosnim momentima ratnih zbivanja.

- Nadamo se da ćemo ovom izložbom ne samo probuditi interes za slavnu prošlost srpskog naroda i njegove vojske, nego i da će ta nova saznanja probuditi u mladim naraštajima osećaj vrhunske i obavezujuće moralne odgovornosti prema svojoj otadžbini i njenoj prošlosti, koja predstavlja širom otvorene oči za posmatranje i kreiranje bolje budućnosti - zaključio je Marković.

 

 

Izložba fotografija projekta „Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata“ prikazuje fotografije, ratne dnevnike, vojnička pisma, dopisne karte, spomenice i ostalu istoriografsku građu učesnika Prvog svetskog rata, kao jedinstvena svedočenja o ratnim avanturama i stradanjima srpskog vojnika u ratnim godinama, potisnutog sa stranica svetske istorije.

Izložbu, koja će trajati do 12. decembra 2016. godine, prati i dokumentarni film „Vaskrs junaka iz Velikog rata“ koji će posetioci imati prilike da pogledaju za vreme trajanja izložbe.

Verzija za štampu

 

A+ A-

Pretraga

Poslednje vesti

Važniji linkovi

Pratite nas