Izložba povodom 140 godina Vojnog muzeja

14. 09. 2018

 

Povodom Dana Vojnog muzeja – 22. avgusta i obeležavanja 140 godina njegovog postojanja, u Galeriji Muzeja otvorena je izložba pod nazivom „140 godina Vojnog muzeja“.

 


Otvarajući izložbu, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković naglasio je da je Vojni muzej oduvek bio prepoznat kao važan segment u kulturi i sećanju nacije i da je imao ulogu da preko svojih postavki i izložbi predstavi Vojsku i njenu slobodarsku tradiciju u vekovnoj borbi za slobodu i nezavisnost.


Prema njegovim rečima, najbolji pokazatelj ugleda koji Vojni muzej decenijama čuva u zemlji i inostranstvu, osim uspeha koji ostvaruje zapaženim izložbama i postavkama, kao i učešćima na simpozijumima i naučnim skupovima, jeste dodeljeno priznanje predsednika Republike za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u oblasti kulturnih delatnosti – Sretenjski orden II stepena.

– Bogata istorija ovog kulturnog simbola našeg grada obavezuje nas da sa tradicijom vrednovanja, brige i očuvanja svega što Vojni muzej predstavlja nastavimo i u budućnosti, kako bi on i dalje bio savremena muzejska ustanova, rekao je državni sekretar Živković čestitajući jubilej svim pripadnicima Vojnog muzeja u svoje i u ime ministra odbrane Aleksandra Vulina.

 


Govoreći o istorijskom značaju muzeja na Kalemegdanu, načelnik Vojnog muzeja potpukovnik Gradimir Matić podsetio je da je reč o najstarijoj ustanovi kulture u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, a da je izložba koja je otvorena, hronološki struktuirana po periodima, odnosno da zbirkama i ličnostima ilustruje razvoj Muzeja.

 


Izložba je rezultat timskog rada kojim je koordinirala muzejski savetnik Anđelija Radović, a u koji su bili uključeni svi članovi kolektiva Vojnog muzeja.


Vojni muzej u Beogradu, smešten na bastionu Prvog jugoistočnog fronta Beogradske tvrđave, osnovan je Ukazom kneza Milana Obrenovića 22. avgusta 1878. godine na predlog ministra vojnog pukovnika Save Grujića. Tog dana je, naime, knez Milan Obrenović objavio proklamaciju o potpisivanju mira između Srbije i Turske, odnosno državne nezavisnosti kneževine Srbije. To ujedno i svedoči koliki je značaj pridavan osnivanju institucija kulture u tek oslobođenoj zemlji.


Vojni muzej je danas nezaobilazni segment istorijskog, kulturnog društvenog života Srbije, a za tu poziciju izborio se muzeološkom delatnošću – sakupljanjem, čuvanjem, izlaganjem i publikovanjem predmeta, odnosno tragova materijalne kulture, naročito njene vojne celine, na tlu Srbije i srpskog etničkog prostora.

 

Verzija za štampu

 

A+ A-

Pretraga

Poslednje vesti

Važniji linkovi

Pratite nas