У оквиру званичне посете нашој земљи председник Републике Чешке Милош Земан је у Војном музеју на Калемегдану отворио изложбу

„Историја чешко-српске војне сарадње“.

 Свечаном отварању су присуствовали министар одбране Небојша Родић са члановима колегијума и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, као и представници дипломатског кора. 

Поздрављајући окупљене, чешки председник је истакао да је изложено неколико десетина слика које сведоче о војној сарадњи тадашње југословенске и чехословачке војске у време савеза Мале Антанте.  Говорећи о савременим безбедносним изазовима, чешки председник је посебно указао на међународни тероризам који никако не треба потцењивати. 
Такође је изразио задовољство што је у прилици да отвори изложбу, која је, како је истакао, „сећање на хуманост, али и оно што нам највише треба – храбре људе“. 

Присутнима се обратио и  директор  Војно-историјског института из Прага, пуковник Алеш Книжек, нагласивши да српску и чешку војску повезује више од века пријатељских односа и сарадње, нагласивши да изложба у Војном музеју на Калемегдану, управо осликава тај дух сарадње. 

Изложба „Историја чешко-српске војне сарадње“, како је истакао начелник Војног музеја потпуковник др Иван Мијатовић, настала је у сарадњи Војно историјског института Праг и Војног музеја Београд

 

  

 

 

 

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас