Donacija Vojnom muzeju

14. 01. 2017

 Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić predao je danas ministru odbrane Zoranu Đorđeviću dva ruska puškomitraljeza, kao poklon Vojnom muzeju. Fundus našeg Muzeja od danas je bogatiji za puškomitraljeze PD-28 kalibra 7,62x54R i RPD-44 kalibra 7,62x39.


Potpredsednik Rogozin me je zamolio da ove eksponate predam Vojnom muzeju u Beogradu. Model po kome je urađen jedan od ova dva puškomitraljeza korišćen je u Drugom svetskom ratu i tokom oslobođenja Beograda te predstavlja značajan poklon. Pretpostavljam da će svi posetioci Vojnog muzeja biti zadovoljni što ovakve eksponate mogu da vide, rekao je Dačić i naglasio da ih predaje „sa željom da se ova oružja nikada više ne koriste“.
 
Ministar Dačić je istakao da je današnji događaj primer dobre saradnje dva ministarstva i pokazatelj kako Srbija ima dobru saradnju i sa ostalim državama.

Ministar odbrane Đorđević zahvalio je  ministru Dačiću i potpredsedniku Vlade Ruske Federacije Rogozinu na poklonu.
 
- Ovaj poklon će zasigurno obogatiti kolekciju i postavku u Vojnom muzeju. Oba puškomitraljeza su reparirana, odnosno prilagođena tome da budu muzejski eksponati, naglasio je ministar odbrane.
 
Đorđević je ministru spoljnih poslova poklonio maketu sablje za koju je Dačić, kako običaj nalaže, dao metalni novčić.

 

Verzija za štampu

 

A+ A-

Pretraga

Poslednje vesti

Važniji linkovi

Pratite nas